Yasmina Alonso - C.V. Mascots

Info – Consells: Les cataractes. Què són i com pot afectar a la nostra mascota

Us mostrem les principals qüestions sobre les cataractes, un procés degeneratiu ocular que pot arribar a fer perdre la visió a la nostra mascota.

Autora Yasmina Alonso

C.V. Mascots (Sant Celoni)

Les cataractes consisteixen en la pèrdua de transparència del cristal·lí deguda a una opacitat o taca. El cristal·lí és la lent que hi ha dins l’ull, que ajuda a veure millor, i serveix a que es puguin veure els objectes enfocats.

És un procés que es dona de forma natural amb l’edat, tot i que en certes races d’animals es dona en major freqüència.

A mesura que el cristal·lí perd transparència, la zona de la pupil·la que de normal té un color negre es veu més blavosa o blanquinosa.

La causa més freqüent d’aparició és l’envelliment però també es poden produir per:

  • Trastorns hereditaris (cataracta congènita).
  • Cops, ferides o traumatismes en l’ull.
  • Processos inflamatoris de l’ull.
  • Altres patologies, principalment la diabetis.

Les cataractes poden progressar o no, afectar a un ull o a tots dos. Majoritàriament afecta als dos ulls i tenen procés progressiu, de manera que la mascota anirà perdent visió a mesura que les pupil·les es vagin tornant més blanques, poguent arribar a la ceguesa.  A la nostra mascota li costarà més veure les persones i els objectes que estan lluny i tindrà mes dificultat per veure de nit.

Les cataractes no produeixen dolor, però a mesura que progressen produeixen inflamació en l’ull i per tant, molèsties i dolor.

La manera de confirmar el diagnòstic es mitjançant una exploració de l’ull i de les seves diferents parts com la còrnea, la retina, el nervi òptic… que poden ser també causa de pèrdua de visió.

Les cataractes lleus anomenades esclerosi es comencen a desenvolupar en els gossos a partir dels 8 anys.

Les cataractes congènites poden aparèixer als primers mesos d’edat fins i tot en el naixement.

En particular, el Cocker, Caniche, Fox Terrier, Bichon Maltes o Bulldog Francès estan  més predisposats genèticament a desenvolupar cataractes.

La única opció terapèutica de la cataracta és la cirurgia. La tècnica d’elecció animals domèstics és  la facoemulsificació del cristal·lí:  extracció del cristal·lí opac i substitució per una lent intraocular que faci la seva funció.

És aconsellable operar quan la pèrdua de visió provocada per la cataracta interfereix negativament en les activitats habituals del gos.

No obstant no tots els gossos es poden operar; n’hi ha que per altres malalties oftalmològiques els han deixat l’ull cec.