CONSELLS PER A GOSSOS AMB POR ALS SOROLLS (PETARDS, TORMENTES…)

49%

Casos de por als sorolls entre els gossos

La sensibilitat als sorolls és molt freqüent en el gos.

Un estudi recent de la Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA),  suggereix que un 49% de gossos mostra algun grau de por als petards, els trons…

Alguns consells

Com a especialistes en prevenció, us volem fer arribar alguns consells que us ajudaran a actuar davant aquestes situacions però ens agradaria que, juntament amb el resultat del test, ens consulteu sobre quin seria el millor plantejament per la vostra mascota i vosaltres. Els resultats seran evidents.

 • Què és la zona de seguretat?

La por permet als animals evitar o afrontar allò que és perillòs o que ells perceben com a tal. No obstant, molts dels sorolls tals com llampecs, petards… són estímuls que dificilment un gos podrà evitar. Una de les poques estratègies útils pel gos és provar d’amagar-se per tal de reduir la presència i intensitat d’allò que l’espanta.

Haureu d’ajudar en tot el possible al vostre gos a trobar un refugi a on se senti més segur.

 • Haurà de ser un lloc de reduides dimensions i fosc, com una gàbia de transport per a gossos.
 • L’entrada de la gàbia ha de quedar sempre lliure. No és suficient en deixar la porta oberta sinó que s’aconsella fins i tot retitar-la de l’estructura de la gàbia.
 • Podreu cobrir l’habitacle amb una manta per aconseguir un bon aïllament acústic, però sempre amb la porta descoberta.
 • Dins de la zona de seguretat col·locar la manta o el jaç que el gos utilitzi habitualment per a descansar.
 • El refugi haurà d’estar situat en una zona tranquil·la de la casa. Són ideals habitacions interiors, sense gaires finestres o amb sortides a l’interior de l’edifici.
 • Podrem cobrir les finestres amb una manta per aconseguir un major aïllament acústic.
 • La llum de l’habitació ha d’estar tancada. A diferència de nosaltres que en general la foscor sol espantar, els gossos quan s’espanten solen estar més tranquils en llocs amb poca llum.
 • En cap cas tancarem la porta de l’habitació on es trobi la zona de seguretat.
 • Si la vivenda disposa d’un sòtan o garaig, pot ser un bon lloc per col·locar la zona segura. Repetim que el gos sempre ha de tenir la possibilitat d’entrar i sortir a voluntat.

És important habituar el gos a aquesta zona segura amb anticipació a un episodi de focs artificials o tormenta. Això es pot aconseguir de la següent manera:

 1. col·locar la zona de seguretat al lloc escollit
 2. en un dia tranquil anar-hi amb el gos i animar-lo a entrar, per exemple, introduïnt alguns premis al seu interior
 3. si el gos entra, felicitar-lo amb paraules d’aprovació i carícies, sempre de forma relaxada i tranquil·la
 4. repetir aquest procediment varies vegades durant diversos dies
 5. si el gos sembla tenir dificultats per entrar a la zona segura seria recomenable comptar amb l’ajuda d’un educador caní
 • Guia a com actuar un dia de petards o tormenta

NO castigar ni renyar al gos, sigui quin sigui el seu comportament. Només aconseguireu que les coses empitjorin.

No acariciar ni consolar al gos si s’acosta a vosaltres mostrant senyals clares de por, com miolacions o tremolors. No obstant, no l’ignoreu per complert doncs això encara faria augmentar més el seu estrés. Permeteu que s’acosti a vosaltres si sent protegit però no demostreu interès a les seves manifestacions de por.

Si no ho ha fet de forma espontànea, haureu d’acompanyar-lo a la zona de seguretat. Podreu atreure la seva atenció amb una mica de menjar i paraules agradables.

En cap cas haureu de forçar el gos a acudir a la zona de seguretat. Si no ho aconseguiu no podreu fer res aquell dia. Haureu de treballar més el procés d’habituació a la zona segura en dies sense sorolls.

És convenient estar prop del vostre gos quan estigui en la zona segura. Haureu d’estar amb ell uns minuts, els necessaris fins que veieu que es quedi més tranquil.

Mai intenteu fer sortir el gos de la zona de seguretat, encara que porti varies hores allí.

Si els focs artificials es poden anticipar o s’espera una tormenta, intenteu que el gos faci suficient exercici físic aquell dia. Ajudarà a descansar millor i a reduir l’estrés.

 • Medicació i altres mesures per reduir l’ansietat

Molts gossos precisen de mesures addicionals per reduir la seva por i ansietat. Consulteu SEMPRE al vostre veterinari.

MAI utilitzeu fàrmacs que no hagin estat prescrits específicament pel vostre veterinari. Cada gos és diferent i experimenta la por d’una forma particular. La medicació que pot resultar útil per un gos no pot ser-ho per un altre o fins i tot provocar efectes adversos.

MAI feu servir preparats a base d’herbes, productes homeopàtics o qualsevol altra classe de remeis sense consultar abans al vostre veterinari.

 • Té solució aquest problema?

Sí, a través d’una tècnica d’ensinistrament que aconsegueix habituar al gos de forma progressiva als sorolls que l’espanten. Per això resulta molt recomenable comptar amb l’ajuda d’un educador caní.

En qualsevol cas, la reeducació del gos s’ha de realitzar fora de la temporada de focs artificials o de major risc de tormentes.

Consulteu al vostre veterinari.