Info – Consells: El Gatet (2)

Enhorabona! Acabeu d’iniciar la convivència amb el vostre gatet. Aquest li aportarà moltes satisfaccions i es convertirà en un company inseparable. Us donem la benvinguda i volem ajudar-vos a gaudir del vostre gatet oferint-vos la següent informació. En efecte, els gatets (com els nens) vénen sense llibre d’instruccions.

Si acostumem el nostre gat a pentinar-lo diàriament, l’ajudarem a no empassar tant pèl quan es neteja, i evitarem els nusos de pèl.

Podem donar-li malta, que ens ajudarà a evitar les anomenades boles de pèl.

En gats domèstics, haurem de tallar les ungles amb freqüència.

En el cas que el vulguem rentar caldrà utilitzar un xampú adequat sense insecticides (com el xampú Mascot® Civada) i assecar-lo bé.

La presència de paràsits externs com puçes i paparres en el gat és relativament freqüent. Actuen durant tot l’any, encara que es reprodueixen més ràpidament amb temperatures elevades.

Els paràsits poden transmetre greus malalties al nostre gat. A més, en alguns casos, la saliva de la puça provoca una reacció al·lèrgica.

La puça posa de 20 a 50 ous al dia, que passats de 21-28 dies donen lloc cadascun a una nova puça. Per això és important evitar que els gats portin puces i que aquestes es reprodueixin a casa nostra. Existeixen productes molt eficaços per a eliminar les puces i impedir que s’instal·lin a casa de forma preventiva.

Té molts avantatges tant en el gat com en la gata. En general fa augmentar l’esperança de vida de 7 fins a 14 anys, ja que evita pèrdues, atropellaments, caigudes i mossegades.

A les femelles, evita els miols associats al zel, els embarassos no desitjats, i, si ho fem de forma precoç, permet disminuir la probabilitat de patir tumors de mama, que són gairebé sempre malignes en les gates.

En els mascles ens evitarà que marquin amb orina els racons i mobles de la casa a la vegada que disminueix el risc de fugides i les mossegades per baralles territorials. Aconsellem efectuar-la abans que s’iniciï el comportament sexual, entre els 5 i els 6 mesos.

La vida sedentària i el fàcil accés al menjar faciliten l’obesitat. Per això, existeix una senzilla solució: administrar un pinso amb baix contingut en greix, especial per a gats esterilitzats i pesar la racció diària.

També és important que el nostre gat faci exercici diàriament; la forma més senzilla és fer-lo jugar a caçar i no donar-li menjar cada vegada que ens demani atenció.

Si un gat es perd o s’escapa, és molt difícil recuperar-lo tret que dugui sota la pell del coll aquest petit microxip. Si algú el troba i el porta a una clínica veterinària o bé a alguna protectora us podran localitzar.

La seva aplicació no és dolorosa però es pot aprofitar l’anestesia durant l’esterilització per a aplicar-lo.

És obligatori per a viatjar fora d’Espanya.

Ha d’anar acompanyat de la vacunació antiràbica i de la identificació de l’animal amb Microxip.

Alguns medicaments habituals en medicina humana són tòxics i perillosos per als gats. L’aspirina, el gelocatil i altres productes són altament tòxics per als gats.

Abans de medicar al seu gat demani’ns consell.